Oracle Connector for Alfresco CMS

×

Warning message

This extension was not updated recently. It might not work with latest versions of OpenOffice.

Primary tabs

Provider:
Oracle
Maintainer:
mla
Rating:
4.4

Average: 4.4 (10 votes)

Application:
OpenOffice.org
Tags:
Sun, extension, connector, extension, Alfresco, extension, oracle, extension
Post date:
Monday, 22 February, 2010 - 05:52
Statistics
Week: Not tracked - Month: Not tracked - Year: Not tracked - Timeline
Download extension
System Independent version - All releases
Compatible with OpenOffice 4: Unknown
User feedback:
Compatible with OpenOffice 4.x?

The Oracle Connector integrates OpenOffice.org and Oracle Open Office perfectly with the Alfresco Document management server. The user has full access to all documents stored on the Alfresco server. An easy to use and clear front end makes it easy to create, load, edit and save documents including checking in and checking out. Move over to the fully supported Alfresco Workflow for auditing documents. Not to forget the support of the Alfresco Spaces and the ability to search within the documents hosted on the Alfresco server.


Alfresco is the Open Source alternative for Enterprise Content Management systems.
The Oracle Connector for Alfresco CMS is free of charge.


Please note that this extension requires the following:

  • Any of the following: OpenOffice.org 3.2 or higher, StarOffice/StarSuite 9.2, Oracle Open Office 3.2.1 or higher
  • Alfresco Labs 3 (newer versions are not tested)
  • Java 1.5 Update 6 or higher


Oracle Connector for Alfresco CMS

Version Operating system Compatibility Release date
1.0.2 System Independent 3.4 10/08/2010 - 05:43 More information Download
1.0.1 System Independent 3.4 22/02/2010 - 11:23 More information Download
1.0 System Independent -- 27/05/2009 - 07:23 More information Download

Comments

Tried to install the .oxt file in OpenOffice in Ubuntu 10.04 (Sun Java JRE installed)

Got an errormessage : http://wikke.be/Schermafdruk.png (=screenshot)

Cannot seem to find an answer for this one on the net.
Please advise

In our organisation we will use Alfresco as well as OpenOffice extensively. This is a showstopper for the folks on an Ubuntu Desktop. (Plugin works well on Windows)

I had the exact same problem. I removed the Ubuntu version of OpenOffice, added the PPA for OpenOffice and then reinstalled OpenOffice. See http://www.webupd8.org/2010/03/install-upgrade-openoffice-32-from-ppa.html for how to do this. I went one further and added some of the recommended packges (eg openoffice.org-base). After that, I reinstalled the extension and it appeared to install OK.

However, the Extension Manager does not show an Options... button, so I cannot configure the extension. I have tried to grep around to see where the options are stored, and possibly hand configure the extension, but with no luck. I have installed the extension on a Windows 7 installation of OOo 3.2 and so far it seems to work well with Alfresco Community 3.4.b, but I have hardly tried it beyond logging in and retrieving a single document.

Dear All,

I investigated the Openoffice Sun Connector and so far I had a lot of problems.

The one mentioned up in the comment by gronfelt.
http://extensions.services.openoffice.org/en/project/alfrescoconnector#comment-1549
Question :
- Is there a bug tracker for this connector somewhere ?
- Can you get official Oracle support ?

I fix all the navigation.get.js and xml.flt to get the basic working. (following the instruction in this thread)
I can see my workspaces and navigate. (except when you are in the Users Home but it's a *feature*)

The big problem I have :
Is there an option for checking out the document when you open it from "Open from Alfresco" in the file menu.
What is the procedure ?
Shouldn't it be an icon for both checkin/checkout ?

Any chance the plugin get open sourced ? It would make it a lot more valuable.

OOO Extension website staff :
I would add a note in the description that this plugin is very limited so user don't expect too much and that it has been tested only with Alfresco 3.3.

The connector only works when the alfresco WAR/EAR is deployed using the standard extension path (/alfresco)

Alfresco allows for deployment using a custom extension path and the not so uncommon option to deploy behind a reverse proxy which in most cases changes the application's extension path.

This could easily be fixed by parsing the configured Alfresco URL, the "/alfresco" extension path can be preserved as a sensible default.

For what I can see without decompiling, only the Constants in com.sun.star.cms.alfresco.AlfrescoController should be changed to method calls which build the correct path.

If I can help (I'am a java developer), please let me know because the organization I work for really wants to use this extension.

I installed the connector without error messages, but when I try to connect by clicking Login, nothing happens, the url and the user is correct. The problem occurs both in Fedora 11 as a WinXP client
Server: Ubuntu 8.04.4 STL
Alfresco: 3.2.0 (r2 2440)

Fedora11 Client:
OpenOffice 3.2

Winxp Client:
OpenOffice 3.2

Where can I get the log ooffice?

Thanks

I there.

When I installed this connector I couldn't navigate in alfresco spaces. Search worked fine but navigation didn't.
Alfresco 3.2 - openoffice 3.1.1 or openoffice 3.2 RC5

I've made some changes to the alfresco script "navigation.get.js" in the components directory of the extension.

With these changes now the default workspace is "Company Home" and one can navigate properly.

If you want you may replace the code of "navigation.get.js" with the code bellow to get it worked as described.
My changes to the script are in bold.

Note: if you allready have this file in alfresco server, replace it or do the changes there. Don't forget to restart tomcat.
--------------------------------------------------8

if ((args.n) && (args.n != ""))
{
model.node = search.findNode("workspace://SpacesStore/" + args.n);
model.path = args.p;
}

// Check here in case invalid nodeRef passed-in
if (model.node == null)
{
if ((args.p) && (args.p != ""))
{
var path = args.p;
if (path == "/" + companyhome.name)
{
model.node = companyhome;
}
else
{
var node = companyhome.childByNamePath(path.substring(companyhome.name.length));
if (node != null)
{
model.node = node;
}
else
{
model.node = userhome;
}
}
}
}

// Last chance - default to userhome
if (model.node == null)
{
//model.node = userhome;
model.node = companyhome;
model.path = companyhome.name;
}

-------------------------------8 Best regards,
Paulo Tavares

Hi, I have OpenOffice 3.1 and Alfresco Community 3.2.
I am able to login to alfresco through the connector, but I can't see any document nor space like many other commenters. I have tried tibber's fix but it doesnt work for me.

I read in the comments that this connector has been tested only with Alfresco 3.1 and not 3.2... but I can't find Alfresco 3.1 anywhere in alfresco.com.

Is there any plan to get this extension work with alfresco 3.2?

Thanks in advance,
cobo

Seems like I have everything in place, both on the server (Ubuntu 9.04, Sun Java 1.6, OOo 3.1) and client (Windows XP with OOo 3.1). I've got the webscripts in the right place as well.

WHen I open a new ooWriter doc, I have the Sun Alfresco Connector pane on the right. WHen I click on Sign-In I get a password dialog (as I would expect). When I sign-in, nothing happens.

My URL is correct (https://myalfrescoserver:8443/alfresco/), as is my username. I've tried with non-SSL (http://myalfrescoserver:8080/alfresco/) and have the same problem. I know the webscripts work since going to /alfresco/service/office/myAlfresco brings up a pretty interface.

Any idea what I could be doing wrong?

I tried this plug-in with OOo 3.1 and Alfresco 3.1 Enterprise.
Connection is fine, but I am always connected to 'null' workspace, so I don't see any documents and can't brows the content of the repository.

What can be wrong?
Any help would be greatly appreciated.

The same that previous topic.
I didn't found any information to resolve this.

I tried this plug-in with OOo 3.1 and Alfresco 3.1 Enterprise.
Connection is fine, but I am always connected to 'null' workspace, so I don't see any documents and can't brows the content of the repository.

What can be wrong?
Any help would be greatly appreciated.

Sergey

Hello,
thank you very much for the connector.
When accessing a secured Alfresco server, the connector doesn't analyse the X509 'Alt Subject Name' extension of the server certificate when it checks the certificate.
So if the Alfresco server FQDN name is not in the CN of the certificate, the connector will raise a warning for the certificate even if the FQDN name is listed in the 'Alt Subject Name' extension.
Perharps an improvement to take into account for the next version of the connector ?
Best regards.

we use here the standard mechanism from the office and there are some known problems. But these problems should be fixed with the next OOo 3.2 version. Maybe you can try a developer build or the beta version of 3.2 and give us some feedback.

Juergen

I've recently installed Alfresco 3.2 and I am trying to use the Sun Connector with Open Office. I am having issues (as I can see someone also posted below) with browsing Spaces. I continue to get errors and do not see any space in the "current Space" field, and when I create a new space, it wants to create that space in ":null"

I see the following errors in the alfresco.log file...

ERROR [org.alfresco.web.ui.common.Utils] Failed to create Person due to error: 08190002 User home space cannot be set to User Homes folder. Please enter a new home space name or select a different parent space.
org.alfresco.error.AlfrescoRuntimeException: 08190002 User home space cannot be set to User Homes folder. Please enter a new home space name or select a different parent space.

Expression path is undefined on line 54, column 56 in org/alfresco/office/navigation.get.xml.ftl.
The problematic instruction:
----------
==> ${path?url} [on line 54, column 54 in org/alfresco/office/navigation.get.xml.ftl]
----------

Any help would be greatly appreciated.

R. Wright

i am not sure if i already have mentioned that we didn't test the connector with Alfresco 3.2. We should update the description!

Juergen

If I use port :8080, I can open documents using the dropdown menu and the option to "Open from Alfresco." If I use port :7070 I am continually asked for my password (VTIServer is started successfully on Alfresco startup).

R. Wright

Hi,
I have OOo 3.1.1 installed on CentOS 5 and Windows XP SP3 trying to connect to Alfresco 3.2-9 running under Ubuntu 9.04 using third-party DEB packages.

I can connect to the Alfresco "Sharepoint" server using Office 2007.

Sun Connector is installed in both OOo installs and Alfresco has been modified with the replacement script files. Both, however, give the same problem;

When I click Sign In... I have to enter my Alfresco username and password. Click OK and it just comes straight back with the same screen

The server URL I an using is of the form http://my.server.com:7070/alfresco/

TIA,

Steve

have you tried to use standard WEBDav tools to access your documents in the Alfresco repository? That might give us some further hints.
When the password dialog comes up did you change the default to store the password until the office session? Well there can be of course a problem somewhere but if you disable this option it will be very annoying and you will be asked for every call to the Alfresco server.

Juergen

Hi,

I've installed the plugin to OpenOffice.org 3.1 but whenever I press the Sign-in button, nothing happens. the panel just remains the same. The URL to the hosts and passwords are correct as I can browse them with webdav/alfresco explorer.

My client is installed with the following:

  • Windows 2000 SP4
  • Openoffice 3.1.0
  • Sun JDk 1.6.0
  • Any ideas? Is there an error log I can find somewhere?

    Are your sure that the scripts are deployed on the server correctly? It is a two installation: 1. the connector in the office, 2. the scripts on the server. Anyway we should improve the error handling here and should provide a useful error message to the user if possible.

    Juergen

    Hi,

    Thanks for this fairly useful connector.

    I am not sure whether this is an Alfresco or Sun Connector problem, but I get an error when attempting to open a spreadsheet or drawing document created with OpenOffice. This also applies to Microsoft Excel documents.

    http://host/...../directory/identifier?/document_name'?ticket=TICKET_xxxxxxx does not exist.

    Strangely enough there is no problem with Text documents.

    Update: If I change the file name extension, in Alfresco, from .ods to .odt the document opens correctly as a spreadsheet.

    Thanks for any assistance.

    UPDATE: FIXED - Re installed and replaced scripts as per the setup document.

    Hello everybody!

    I am trying to evaluate this plugin but cannot even get it to install. I am running Fedora core 10 and Sun Java 1.5.0_17-b04. I initially tried installing it with the stock fedora openoffice (version 2.4 something or other) but now have installed the latest 3.1 release from the openoffice website (build 9399-9399).

    I have tried double clicking the ".oxt" file, installing it from the extension manager from within ooo and using the command line "unopkg" utility.

    I have tried installing it as a normal user and as root.

    When trying from the command line I get the following output (after accepting the license);

    [Enter "yes" or "no"]:yes
    Enabling: Sun Connector for Alfresco CMS
    Enabling: Alfresco.xcs
    Enabling: sun-connector-alfresco_IDL_types.jar
    Enabling: help
    ....Lucene: Indexing to directory '/root/.openoffice.org/3/user/uno_packages/cache/uno_packages/nQFR48_/sun-connector-alfresco.oxt/help/sk/help.idxl'...
    Indexing, adding files
    ....
    Optimizing ...
    201 total milliseconds
    ....Lucene: Indexing to directory '/root/.openoffice.org/3/user/uno_packages/cache/uno_packages/nQFR48_/sun-connector-alfresco.oxt/help/ta-IN/help.idxl'...
    Indexing, adding files

    skipped loads of "optimizing" messages

    .....

    Optimizing ...
    16 total milliseconds
    ....Lucene: Indexing to directory '/root/.openoffice.org/3/user/uno_packages/cache/uno_packages/nQFR48_/sun-connector-alfresco.oxt/help/vi/help.idxl'...
    Indexing, adding files
    ....
    Optimizing ...
    12 total milliseconds
    Enabling: types.rdb
    Enabling: sun-alfresco-connector.jar

    ERROR: unknown error!
    Exception details:
    (com.sun.star.uno.RuntimeException) { { Message = "unknown error!", Context = (com.sun.star.uno.XInterface) @0 } }

    unopkg failed.

    Can anybody help me resolve this issue?

    Thanks in advance,

    Dan.

    sorry but i have currently no idea why it doesn't work on your system. It seems that the connector jar can't be installed for some reason.

    Juergen

    I've gotten it to work with Alfresco 3.2 now thanks to tibbers solution below. So far I've only tried it out for a short while, it seems pretty good, but there are a few quirks that make it somewhat cumbersome to use.

    * A user is constrained within User Homes. A understand the thinking behind this, but if you're mainly using Share you'd rather wan't the users to navigate to their Sites. In the side pane, the restriction seems to be that the user may navigate one level up from his or hers home folder, which means that it could be solved by setting any Site as the users home folder. However, the "User Home"-directory seems to be hardcoded into the save and open dialogues, meaning that the plugin will try to open (server)/User Homes/(site name), which obviously isn't there.

    * A check-out ought to open the document directly, it seems like unnecessary work to first check out, then open and there's also a risk of confusion since the user might accidentally open the original version instead of the working copy created in the process.

    * If a new document is created with Save to Alfresco... I would prefer if it was automatically checked out.

    * Open from Alfresco... should be available from the OpenOffice startup dialogue, now a user must first create an empty document. But perhaps this is a constraint in OpenOffice.org?

    * If a document is checked out and then checked in without any changes made a new version is created. It would be neater if a new version is only created when changes are made. But perhaps this i something that has more to do with Alfresco?

    All in all this seems to be a really good start and I think that this extension has the potential of becoming really useful. It's a shame it's not open sourced, since I believe that would speed up progress, but I also understand that there might be perfectly good reasons to keep it closed source.

    sorry for the late response and first of all thanks for your feedback that is very appreciated.
    All your remarks make sense and as i mentioned in an earlier reply that there is a lot of space for improvements.

    Juergen

    We uploaded a document template, and its description contains a placeholder in its subject, which is extracted as the description property by alfresco.
    This attribute causes the plugin not load the folder in which the document is, and every search result which would return the very document is displayed as emty. We found that the document description is returned unescaped in the flt.

    We made the following changes to fix this:

    --- navigation.get.xml.ftl.bak 2009-07-24 17:35:02.000000000 +0200
    +++ navigation.get.xml.ftl 2009-07-24 17:36:34.000000000 +0200
    @@ -48,7 +48,7 @@
    ${thisSpace.displayPath}/${thisSpace.name}/^M
    ${thisSpace.name}^M
    ${thisSpace.id}^M
    -${thisSpace.properties.description}#if>^M
    +${thisSpace.properties.description?xml}#if>^M
    ^M
    ^M
    ${url.serviceContext}/office/navigation.xml?p=${path?url}&n=${thisSpace.parent.id}^M
    @@ -76,7 +76,7 @@
    ${url.serviceContext}/office/navigation.xml?p=${path?url}&n=${child.id}^M
    ^M
    ^M
    - ${child.properties.description}^M
    + ${child.properties.description?xml}^M
    #if>^M
    ^M
    #if>^M
    @@ -105,7 +105,7 @@
    #if>^M
    ^M
    0)>^M
    - ${child.properties.description}^M
    + ${child.properties.description?xml}^M
    #if>^M
    ^M
    None.^M

    and

    --- searchResults.get.xml.ftl.bak 2009-07-24 17:40:45.000000000 +0200
    +++ searchResults.get.xml.ftl 2009-07-24 17:41:07.000000000 +0200
    @@ -80,7 +80,7 @@
    ^M
    ^M
    0)>^M
    -

    ${child.properties.description}
    ^M
    +
    ${child.properties.description?xml}
    ^M
    #if>^M
    #if>^M
    ^M

    thanks for pointing this out and of course the fix, we will take care of it in the next version. Anything else you want to share with us, what's your overall impression? Does it goes in the right direction, is it useful?

    Juergen

    We just started to use this extension, and seems to be working, the base conception is all right. Any problems found was easily cureable or can be traced to belong the other softwares in this software setup.

    We are missing a few things however:

    • open from alfresco if no document is open (we have to open an empty odt in order to open from alf)
    • meta data handling. It woud be great to edit document properties.
    • Cancellation of checkout (Undo Check Out)
    • Immediate checkout. In case of opening a versionable document, it is great that it is opened readonly. But if you want to work with it, it is cumbersome to close, navigate to it, checkout, open. We'd prefer a toolbar button instead.
    • some instability issue. Sometimes oo crashes suddenly. (not sure if caused by the connector by the way)

    Tib

    thanks for the feedback, it sounds all valuable. But i can't say when we will be able to improve the connector. I really hoped to get some feedback from Alfresco directly and maybe work with them together on improvements and even a server side integration. But there seems to be low or no interest while they are using OpenOffice.org in the backend for document conversion. We will see.

    I'm trying out the connector with Alfresco 3.2 and OpenOffice.org 3.1 and the browsing of documents and spaces (the tab in the middle) doesn't work as expected. The list of spaces and documents are just empty and when I try to move up one level Alfresco throws an exception:


    16:39:39,875 ERROR [freemarker.runtime]

    Expression path is undefined on line 53, column 56 in org/alfresco/office/navigation.get.xml.ftl.
    The problematic instruction:
    ----------
    ==> ${path?url} [on line 53, column 54 in org/alfresco/office/navigation.get.xml.ftl]
    ----------

    I've tested it earlier on Alfresco 3.1 and it worked then, so there seems to be some change between the Alfresco versions.

    we haven't tested the extensions with Alfresco 3.2 so far. But it seems that we have to do something ;-) Thanks for testing. We will check it as soon as possible but i can't give any time schedule.

    Juergen

    We compared the navigation.get.js file in alfressco svn (svn diff -r 13531 https://svn.alfresco.com/repos/alfresco-open-mirror/alfresco/HEAD/root/projects/remote-api/config/alfresco/templates/webscripts/...) and found that the only difference is a missing
    model.path = args.p;
    line at the end of the script. We put it back, and now it seems to work.

    Tib

    Tib,
    is this a fix that I can deploy to my alfresco server or does the extension need updating?

    It is a fix, you have to change a file in your existing alfresco installation. It does not do any harm, but adds an extra property to the model.
    You add the extra line containing to the end of the file alfresco/tomcat/webapps/alfresco/WEB-INF/classes/alfresco/templates/webscripts/org/alfresco/office/navigation.get.js

    --- navigation.get.js.bak 2009-07-30 13:07:16.000000000 +0200
    +++ navigation.get.js 2009-07-24 16:36:42.000000000 +0200
    @@ -34,3 +34,4 @@
    {
    model.node = userhome;
    }
    +model.path = args.p;

    Tib

    That seemed to do the trick, now it's working.

    Hi,

    I downloaded this extension and tested some stuff. Until now everthing is working as expected ;)

    But now a "feature request":
    is it possible, to implement a function, that someone can set a document versionable from within the alfresco connector menu?
    If so, the next question would be:
    Is it possible to implement the versioning features into the alfresco connector?
    (really nice would be a compare function between 2 versions of one document)

    Thanks in advance
    Martin

    good to hear that it is working as expected ;-)

    Your feature request is valid and many more things as well. I am sure that it is possible and it is as always a question of time and resources. We will collect all the feedback and based on the feedback we will plan and decide how we move forward. If your daily business depends on stuff like this, feel free to contact us.

    Juergen

    I use the French localization of OpenOffice 3.1 if that changes anything... The error message is :

    Can not activate factory because java.io.FileNotFoundException: /usr/lib/openoffice/program/ ../basis-link/program/classes/LuceneHelpWrapper.jar

    which platform do you use? The missing jar file is necessary to integrate the help files in the office help system. That is done during the installation. I have no idea why this file is missing in your installation but it seems to be broken. Maybe you should try a plain vanilla build of OOo fro the OOo web site directly.
    Sorry, i can't say more at the moment.

    Juergen

    To support the plugin, the package openoffice.org-java-common must be installed.

    Thanks for the info though

    Nice to see that so many people have already download this extension. As i mentioned in my earlier comments we are interested in usable and constructive feedback to improve this extension and the related extension infra structure. Please let us know (private emails are fine') what's good, what's bad ...

    Juergen

    This extension works nicely. I have one issue and one piece of feedback.

    When using the "open from alfresco", the plugin assumes the user's home is in "user spaces". I had to reconfigure the server to allow the dialog to work without having to navigate up once.

    Once I did that (moving the user's home one level down). When using the side tab to browse spaces, I can only move up once. I cannot reach the company top level space, since the button becomes grayed out. The only way I can get to other areas is by using the search function.

    One suggestion I would have is in assigning tasks, it would be good if you could search for the user like the web interface.

    I think this plugin is very slick, and the check-in/check-out works great.

    Steve

    How to reconfigure the server to allow the dialog to work without having to navigate up once.????

    ...
    > When using the "open from alfresco", the plugin assumes the user's home is in "user spaces". I had to reconfigure the server to allow the dialog to work without having to navigate up once.
    good point, sounds like a good improvement and we should take a closer look on it and the related side effects you have mentioned

    > One suggestion I would have is in assigning tasks, it would be good if you could search for the user like the web interface.
    yes, that is an idea that we had as well (but no time ;-). Either a search box or a drop down box or both in combination would be really helpful.

    Juergen

    hi
    I'm searching since a few weeks for a plugin like this, and was very happy to found this, but it does not really work:
    Additionally to the known issues OpenOffice marks the files as "not writeable" after saving / check in.
    So I have to open alfresco every time after editing a file in OpenOffice, and set it writable.

    And the known issue listed in the readme-file
    "- The checked-out document is not listed when switching to another
    tab page (repaint problem)"
    is a killer-issue, because this works only ~1 time in more than ~30 tests, so the user have to search the correct file manually.

    My system:
    OpenSuse 11.1
    KDE 4.2
    OpenOffice 3.1.0.4
    java version "1.6.0_0", IcedTea6 1.4 (suse-24.5.2-i386) Runtime Environment (build 1.6.0_0-b14), OpenJDK Client VM (build 14.0-b08, mixed mode)

    bye
    Olaf

    EDIT:
    Tested again with
    # Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_13-b03)
    # Java HotSpot(TM) Client VM (build 11.3-b02, mixed mode)
    ==> the same issue.
    It seems like it is not possible to open+edit+save the documents without opening the "My alfresco" screen with the list of checked-out documents. But there is the known issue I described before, the documents are not listed there the most times.
    And OpenOffice hangs for minutes many times I try to use the alfresco-plugin.

    We faced the same issue. We had to patch alfresco in order to solve:

    https://issues.alfresco.com/jira/browse/ALFCOM-3254

    Tib

    First of all thanks for your feedback ...

    Now to your problems:
    - when you save a doc to Alfresco, it is marked as read only because it is now managed by Alfresco and to make further changes you have to check out the doc first. That is the intended behaviour because we want to prevent that you change not yet checked out docs.
    - the same for check in, it is common practise to work or change only checked out docs. We thought it would be helpful to help our users here.
    - a hanging OpenOffice can be caused by the network. We use standard mechanisms and don 't get always the necessary response to show a progress bar or something else. But that would be the same if you try to load a doc via webdav directly. There is still some work in the office necessary to provide always a good user interaction or notification.
    - the not yet updated view when you save a doc to Alfresco is simply a known issue that will be fixed in a future version. We decided to release a first version with some known issues to get some feedback because we are no experts in CMS's and our future planning depends on feedback.
    - when you check out a doc the view gets updated and it should be also updated in other document frames. When you have problems here, i would be interested in a more detailed error report via email.
    - currently we always start in the users home space when we open a new frame independent whether it's a new one or a docu managed already by Alfresco. That will be changed in the future as well.

    We know that there is a huge potential for improvements, especially in an improved workflow and a better UI. But for the latter one we need first some more sophisticated controls in our toolkit ;-)

    Juergen

    Hi Juergen !

    Thank you for answering.

    >when you save a doc to Alfresco, it is marked as read only because it is now managed
    > by Alfresco and to make further changes you have to check out the doc first.
    > - the same for check in, it is common practise to work or change only checked out
    > docs. We thought it would be helpful to help our users here.

    Nice Idea, but not really workable in my Office, the users have to spend too much time in this.
    Is this only with you OO-Plugin, or with alfresco generally ?

    In my tests with alfresco I have see this problem only with OpenOffice.
    Kontact and MsOffice works perfectly without this OO-"wanted bug" to alfresco/webdav.

    I think this is a bug, and I found a few conversations in the www where users tell the same with OpenOffice + webdav.
    If this is a "feature", I have to search about an other solution than OpenOffice.

    > - a hanging OpenOffice can be caused by the network. We use standard mechanisms
    > and don 't get always the necessary response to show a progress bar or something else.
    > But that would be the same if you try to load a doc via webdav directly.

    No, when I open/save by webdav, without plugin and OO, there are only seconds, not minutes.

    > - the not yet updated view when you save a doc to Alfresco is simply a known issue
    > that will be fixed in a future version.

    Ok, but this bug is really existing most the times I test with the plugin.
    In ~ 3 days / ~ many hours I have see the checked-out document only at four/five/six times in the frame, so I can not test really, and I can not work with this plugin, and not work with Openoffice together with alfresco.

    > We decided to release a first version with some
    > known issues to get some feedback because we are no experts in CMS's and our future
    > planning depends on feedback.

    Nice idea, but I think is was not fair to describe this beta-version with "Version 1.0" and
    "The Sun Connector integrates OpenOffice.org and StarOffice __perfectly__ with the Alfresco Document management server" ;-)

    > - when you check out a doc the view gets updated and it should be also updated in other
    > document frames. When you have problems here, i would be interested in a more
    > detailed error report via email.

    Ok, I will do so.

    bye
    Olaf

    EDIT:
    OpenOffice deleted, new install from the actual package of the OO-website, plugin installed
    --> plugin not works, no connection to alfresco.
    OpenOffice deletet, reinstall the OO-version from the OpenSuse-repo, plugin installed
    -> plugin works (with errors described before)

    ....
    >> But that would be the same if you try to load a doc via webdav directly.

    >No, when I open/save by webdav, without plugin and OO, there are only seconds, not minutes.
    i don't really believe this because the plugin does the same.
    ...
    > Ok, but this bug is really existing most the times I test with the plugin.
    > In ~ 3 days / ~ many hours I have see the checked-out document only at four/five/six times in the frame, so I can not test really, and I can not work with > this plugin, and not work with Openoffice together with alfresco.
    as i mentioned in a private email already i can't reproduce this
    ...
    > Nice idea, but I think is was not fair to describe this beta-version with "Version 1.0" and
    well, we think it is ok. We know it is a limited feature set but it's useable for probably many others. Compare it with the MS Office plugin for Alfresco. Maybe you have expected more but we can't provide more at the moment and feel free to use any other piece of software.

    I also can't reproduce your problem with the vanilla build of OpenOffice.org!!!

    Juergen

    Hi Jurgen,

    First thank you very much for sharing your knowledge with the community.

    I'm having a wired problem. While I'm editing a file opened using the extension Openoffice crash and closes unexpectedly (random).

    I'm running Ubuntu 9.10 Openoffice 3.1 Alfresco 3.2

    Is something I can send you to help for debugging the problem?

    Thanks and