Oracle Report Builder

Provider:
Oracle
Maintainer:
mh
Rating:
4.341465
Average: 4.3 (41 votes)
Application:
Base
Tags:
Sun, , reports, , base, , oracle,
Source code:
http://hg.services.openoffice.org/DEV300/file/2ebd15d9e8a6/reportbuilder
Post date:
Tuesday, 7 August, 2007 - 06:53
Statistics
Week: 469 - Month: 2,147 - Year: 32,163 - Timeline
Download extension
System Independent version - All releases
Compatible with OpenOffice 4: Unknown
User feedback:
Compatible with OpenOffice 4.x?

Create with the Oracle Report Builder stylish, smart-looking database reports. The flexible report editor can define group and page headers as well as group and page footers and even calculation fields are available to accomplish complex database reports.

Along with the flexible database client of Oracle Open Office it is possible to create database reports from HSQL, Oracle, or almost any other database type.

The Oracle Report Builder uses the Pentaho Reporting Flow Engine of Pentaho BI.

The source code for this extension was transferred to the Apache OpenOffice project in 2011. If you are interested in volunteering to develop this extension, please contact the Apache OpenOffice mailing list: ooo-dev at incubator.apache.org

Oracle Report Builder

Version Operating system Compatibility Release date
1.2.1 System Independent 3.2, 3.3, 3.4 14/12/2010 - 09:06 More information Download
1.1.0 System Independent 3.1, 3.2, 3.3, 3.4 07/05/2009 - 02:54 More information Download
1.0.6 System Independent 3.0, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4 06/03/2009 - 09:23 More information Download
1.0.5 System Independent 3.0, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4 18/09/2008 - 12:34 More information Download
1.0.4 System Independent 2.x, 3.0, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4 28/05/2008 - 07:18 More information Download
1.0.3 System Independent 2.x, 3.0, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4 13/05/2008 - 04:27 More information Download
1.0.2 System Independent 2.x, 3.0, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4 01/04/2008 - 09:11 More information Download

Comments

Is there a link to documentation available?

Thanks

Thanks for the links to the helpful support documentation. :-)

Hey, thanks for the info.

Great extension, but not possible change page format from A4 to other. Page settings is disabled.

I've been trying to download and install Sun Report Builder 1.0.4. I get the following error message:

(com.sun.star.registry.CannotRegisterImplementationException) {{Message="",Context=com.sun.star.uno.XInterface) @0}}

I can successfully install versions 1.0.2 and 1.0.3. I've downloaded the extension afresh, closed the program and reopened it, and rebooted the computer, all to no avail.

I'm running Ooo 2.4.1 on Windows XP SP3.

Help would be appreciated.

Vic

The new 1.0.5 version comes with a great Chart feature, but it's use is not completely straightforward. Is it any documentation about it or any sample file ?
Thanks

Hello,
I have OpenOffice.org 3.0 and Java Run Time 6 Update 10.
I downloaded Sun Report Builder 1.0.5.
But I can't install it with message:

"Could not create Java implementation loader"

What should I do?
Thanks,

I'm having exactly the same problem. Anyone can help??
Thanks

Downgrade your version of Java Run Time 6 to Update 7.

Is there any way to avoid downgrade ? I need Jdk 1.6.0 upd 13.
Tks
Tullio

Hi,

In OpenOffice 2.4 I have created a report using Sun Report Builder version 1.0.2. This report uses parameters. When I run this report in 3.0 using extension version 1.0.5, the report produces no output and the parameters are not asked for. Is this a bug?

Regards,
Jeroen van Veldhuizen

Hi,
Under Vista (and Ubuntu 8.10) and with OOo 3 (in french version), when you close a report by cliquing the "x", you quit the application too. So the application crashes.
Under Vista, I have to close by the menu to avoid this bug.
Under Ubuntu 8.10, this bug existes when you close by this 2 ways (the "x" or the menu).

Hello,

I have installed the report builder and am somewhat satisfied with it. The main irritant is the placement of the Report Header/Footer. When you ask to insert them they are placed above and below the Detail section and there is no way to move them. This structures the report from top to bottom as: Page Header, Report Header, Detail, Report Footer, Page Footer. The Report Header/Footer and Page Header/Footer function as labeled; they are just in the wrong place on the page. The developers at Sun are aware of this issue and have chosen to not fix it. Even though the report builder functions reasonably well I am somewhat put off by the fact that Sun refuses to address a functionality issue that has been presented by more than one user.

Thanks for allowing me to vent.

coffeeroaster

This extension works fine with Kubuntu8.04 and ooo3 but in windows xp all you get is the design view mode whether you select create report in design or use wizard to create report.
Does anyone know how to fix this?

When I go into Reports I cannot launch the Wizard or the creator at all untill I disable the Sun Report Builder and restart the app.

EDIT: launched open office from the command line and enabled sun report builder and got this when I clicked on the wizard:
com.sun.star.uno.RuntimeException:
at com.sun.star.bridges.jni_uno.JNI_proxy.dispatch_call(Native Method)
at com.sun.star.bridges.jni_uno.JNI_proxy.invoke(JNI_proxy.java:178)
at $Proxy4.createInstanceWithArguments(Unknown Source)
at com.sun.star.wizards.reportbuilder.ReportBuilderImplementation.initialize(ReportBuilderImplementation.java:195)
at com.sun.star.wizards.reportbuilder.ReportBuilderImplementation.getFrame(ReportBuilderImplementation.java:308)
at com.sun.star.wizards.reportbuilder.ReportBuilderImplementation.getWizardParent(ReportBuilderImplementation.java:139)
at com.sun.star.wizards.report.ReportWizard.startReportWizard(ReportWizard.java:654)
at com.sun.star.wizards.report.ReportWizard.startReportWizard(ReportWizard.java:570)
at com.sun.star.wizards.report.CallReportWizard$ReportWizardImplementation.trigger(CallReportWizard.java:128)

Got nothing when I clicked on the design view.

I edited description.xml and rezipped the oxt file, but I keep getting the same error: can't install because dependencies not fulfilled, and then it puts the version number I put in the xml file. What version number am I supposed to match for OpenOffice.org 3.1.0 OOO310m11 (Build:9399)?

This beta is otherwise working beautifully, so I'm confident to try Sun Report Builder. I just need it to stop refusing to install because of the version#. Someone tell me how to do that.

doh! I just deleted the "dependencies" section in the XML file, and it passed.

There will be a SunReportBuilder 1.1 release coming with the OpenOffice.org 3.1 release. Installation will then go smoothless.

I have Open Office 3.0.1 installed on my laptop and I went about downloading this Sun Report extension. When I elect to run the extension the Extension Manager appears to install the extension but then it generates an error

"Error: The Status of the Extension is Unknown"

I tried uninstalling & reinstalling Open Office 3.0.1 and the Extension again and I still received the same error. My friend has the same setup as I do and the extension works fine on his machine so now I am even more baffled.

Can you please advise me on what steps to take?

Thanks a mill,
Sheila

can u tell me how to install the extension

Installed OOo 3.1 and Sun Report Report Builder 1.1 and a problem still exists in displaying phone number format in reports. Phone number field is formatted (000) 000-0000 but is displayed as (0000000000 in reports.

I upgraded ti ooo 3.1 recently and got Report Builder 1.1. At least with a database created with ooo 3.01 the Report Builder does not work :((
properly. Klicking on "create report ..." brings up the error message "no valid report template available". I checked the path settings, no improvement. When I disable the Report Builder, everything works fine with the Assistant. Surprisingly, there is no option to create reports in layout mode then anymore...

Any suggestions anybody?

I have tried Sun Report Builder ever since OpenOffice 2.4. I seldom got it to work in 2.4 as it mostly froze.
I gave it a new chance in 3.0 and 3.1. Base still not stable with Sun Report Builder. (Or should we call it "Sun Crash Producer")
So, this is the third time I throw it out of my system, and this time it'll be permanent.

Running WinXP Pro with SP3 and Java 1.6.0_13 with OOo 3.1 Norwegian.

works fine with me!

thanks for this one.

Hi,
RB 1.1.0 + OO 3.1.1
Creating a new report with group and sort, I get
com.sun.star.lang.WrappedTargetException.

Cannot be in ORDER BY clause in statement [SELECT * FROM (SELECT

"T_ecritureCompta"."date",
"T_ecritureCompta"."anneeAffectation" AS "AnneeScol",
"T_ecritureCompta"."anneeFiscale" AS "AnneeFiscale",
"T_ecritureCompta"."entree",
"T_ecritureCompta"."sortie",
"Tp_modeReglement"."libelle" AS "type",
"T_adherent"."prenom" AS "prenomAdherent",
"T_adherent"."nom" AS "nomAdherent",
"T_eleve"."prenom" AS "prenomEleve",
"T_eleve"."nom" AS "nomEleve",
"T_ecritureCompta"."commentaire",
"T_ecritureCompta"."banque",

"T_ecritureCompta"."guichet",
"T_ecritureCompta"."numCheque",

"T_ecritureCompta"."compteImane",
"T_ecritureCompta"."numChequeImane",

"T_ecritureCompta"."numPiece"

FROM "T_ecritureCompta"

LEFT OUTER JOIN "Tp_modeReglement" ON "T_ecritureCompta"."mode" = "Tp_modeReglement"."code"
LEFT OUTER JOIN "T_adherent"
ON "T_ecritureCompta"."adherent" = "T_adherent"."ID"
LEFT OUTER JOIN "T_parrainage"
ON "T_ecritureCompta"."parrainage" ="T_parrainage"."ID"
LEFT OUTER JOIN "T_eleve"
ON "T_parrainage"."filleul" = "T_eleve"."ID"
WHERE ("T_ecritureCompta"."mode" != 10 and "AnneeFiscale" 2000 )
ORDER BY "nomAdherent", "prenomAdherent", "T_adherent"."ID", "date"
)]

Request can be executed without the report builder
Any Idea?
Thanks

Reading differents forums, I discovered that sub-queries can't contains ORDER BY clause, I removed it from the request
and it works better but in SRB having a group:

"nomAdherent"
"prenomAdherent",
"ID" ( primary key)
"date"
The report is ordered by "ID" and "date" and not concat of the 4 fields .

Which seems strange is that reports created with previous version , on request containing an ORDER BY clause are still working.

Open Office 3.1.1 / Sun Report Builder 1.1.0
Opensuse 11.1 & Windows XP
When I go to Tools/Options/Appearance and scroll down to the bottom of the list and get the options for Report Builder, the items are all in Chinese (or Japanese?). In Windows the items are just lines of squares but in Linux the oriental characters show. (Does download look at my IP address and mix up .ca with .cn... I am in Canada)?

after installing Sun Report Builder 1.1.0 "nur für mich" I got the extra "Bericht in Entwurfsansicht erstellen" but only a small window appear and disappear verry quickly.

Even worse clicking on "Bericht unter Verwendung des Assistenten erstellen" results in "Feld hinzufügen: Erste_Tabelle_meiner_Datenbank" without the chance to select any other table then the (alphabetic) first of my database. Regardless what I then tried to do, I didn't get any further, no writer document opens, nothing. Only closing the "Feld hinzufügen: Erste_Tabelle_meiner_Datenbank" window is possible.

Exit Base and restart didn't help but after closing the oOo quick launcher too, it looks quite hopeful for me.

We use OpenOffice 3.1 and WinXP. The server is MS Windows Server 2003.

The technician, as Administrator, has installed Sun Report Builder 1.1.0 on all the 22 computers in the school's lab. However, when the students log on they do not see 'Create Report in Design View...' in Base. They only see 'Use Wizard to Create Report...".

When I log on as Administrator I see it.

What do we have to do for the students to see the report builder? They do IGCSE ICT and need the report builder.

Regards,

Jan Nordgreen

Report builder turned out to be a nightmare for me.
I'm working with open Source OS and Apps for a decade now with quite positive experience. OO writer and calc are really fine.
But OO base turned out to be heavily disappointing.
Was expecting kind of features M$ Access had 10 Jears ago and doing a "quick and dirty" data reorganisation project with it. Far away!
Sad enough that it took me hours to find that a reasonable record generator needs to be plugged as extension.
But since I did this I spent more time in crash recovery than in real work:-((

Behaviour might be related to this posts:
https://lists.launchpad.net/openjdk/msg01738.html
http://www.mail-archive.com/dba-bugs@openoffice.org/msg32609.html
Crashes of Repord Builder and OO when moving items and when saving reopened reports.
However, I did not come to the point to reproduce the problem(s). Every time after a crash I had to start from scratch.
I would rate maturity between late alpha and early beta, compared to usual open source experience.
I'll stop fiddling with OO Base, throw my data to a MySQL database and do reporting with php scripts, where I know what I do and what my machine is going to do.

In case sbdy tries to follow the issue, I'll give details here.

System Details:
OpenOffice.org 3.1.1 OOO310m21 (Build:9319) ... "von Novell erstellt" ... Build 3.1.1.5
Report builder: Download from today, 1.1.0
Linux version 2.6.25.18-0.2-debug (geeko@buildhost) (gcc version 4.3.1 20080507 (prerelease) [gcc-4_3-branch revision 135036] (SUSE Linux) ) #1 SMP 2008-10-21 16:30:26 +0200
SuSE 11.0
AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 3600+
data stored on a nsf volume

But since similar problems are reported from Windows platforms as well, I don't think it is a system related issue.

Hello,

I have OO 3.3.1 build 9420, Sun Java 1.6.1-17, and Report Builder 1.1.0 running in Windows XP Pro version 2002 SP3

When I start "create report in design view", I get a small dialog "add Field" which immediately disappears. The interface as shown in the documentation never appears. I can send screen shots, if that will help.

I tried a similar setup on a MacBook running OSX 10.5.8 and got a similar result.

Would someone please send me a test database that has a sample report built with report builder.

Thanks,

Alan C. James
alan_james@handshake.ca
Secretary, Stoney Creek Environment Committee
Burnaby, BC Canada
www.vcn.bc.ca/stoney

I figured I'd try installing Sun Report Builder anyway. Sure enough, just as so many others have reported, the extension simply doesn't work. Very disappointing!

The moment I tried to run it, it simply died. It provides a second task to Create Report in Design Mode. Clicking that option, however, merely pops up a small window (presumably for selecting fields from a table), but the window then disappears instantly. The extension also seemed to screw up the Use Wizard to Create Report task. The only way to make OO base work again is to disable the extension. So I said "to heck with it" and removed the extension entirely.

Anyone have any ideas on another way to go about creating more advanced reporting functions, such as totaling a numeric field?

Having read the other comments I thought I'd give it a go anyway ... waste of time. Have a Mac OS X 10.6.2. Installed the extension and then both the report builder and report wizard would both just give me an Add Field window (appeared and disappeared) with one field in it. Nothing to do with report building at all. So sadly disabled the extension and now I only have the wizard to play with. Oh well ... all I want to do is take out the header and add some fields as titles to my reports ... :(

I'm having the same problem as daRal. I'm on OO 3.2.0 Build 9483.

This extension is working as promised now. I don't know what was wrong earlier.

Bonjour,
Impossible de réaliser un cumul en pied de groupe pour une application de facturation (tout simplement le total de la facture).
L'option Accumulation provoque immanquablement un plantage et je ne connais pas une autre fonction qui pourrait lui correspondre, en effet SUM réalise un simple comptage des lignes.
Animateur de formation en entreprise je suis souvent confronté à ce problème sans pouvoir y répondre.
Merci de me répondre rapidement - salutations

I just wonder what is new to this release, the source (CVS-repository) seems to be untouched since abt. 2 years.

Martin

The CVS link is badly out of date, OpenOffice has been using Mercurial (hg) for a while now. Try browsing here instead: http://hg.services.openoffice.org/

Many question on forum asked what to do when no menu and toolbars.
It is could happen after installation of SRB, when you start using SRB without restart OOo.

Always restart OOo (quit quick starter, too) after SRB insatllation, before

sorry, double post

Under Vista (and Ubuntu 8.10) and with OOo 3 (in french version), when you close a report by cliquing the "x", you quit the application too. So the application crashes. Under Vista, I have to close by the menu to avoid this bug. Under Ubuntu 8.10, downloaded from this website- this bug existes when you close by this 2 ways (the "x" or the menu).

Does anyone know how to fix this?

Using Ubuntu Studio 64 v10.04, OpenOffice 3.2
This report builder doesn't work at all. It just freezes everything totally, and completely removes any ability to make any reports of any kind.

Check the Java in Preferences - it must be on

hi, i am new in ubuntu, and this extensions don't works, please help me. THANKS! :)

jrvz

It works for me. It gets a bit twitchy at times, but after a while it gets easier. (I copied the db a lot as backup).

I am having difficulty with the documentation, especially as regards the use of expressions & functions.

Easy to use and more flexible than the Wizard.
Installation was straight forward on XP SP3 / openoffice.org 3.2.0.

I had no trouble installing SRB on WinXP; however on Ubuntu 10.4, as already reported, SRB gets installed but afterwards, not only is SRB non-functional, but original report generation is impossible, too.

In addition, on WinXP I got several crashes when trying to save changes. In the meanwhile I happened to read other OO forums and think it has to do with compression, but still, the time to save seems incredibly long.

Bernhard

Hello!

You can't install this version on Ubuntu 10.04. Please uninstall this version (if installed) an install the Sun-Report-Builder from the Ubuntu-repository!

-just write this in your terminal:
sudo apt-get install openoffice.org-report-builder

-or use Synaptic an search for:
openoffice.org-report-builder
and install it....

Now it works!

I hope this will help anybody

krebsi83

Many thanks for your recommandation.

It works on a 32 bit computer, but Base hangs after installing the openoffice.org-report-builder on a 64 bit Ubuntu 10.4!

Any idea why?